cO TO JEST RACHATŁUKUM?

Rachatłukum, (osm. z arab. راحة حلقوم rāḥat ḥulqūm „ukojenie gardła”; tur. lokum, grec. λουκούμι lukumi, bułg. локум, rum. răhat) – rodzaj przepysznych, bardzo słodkich, miękkich „galaretek”, wyrabianych z masy owocowej (wyrabiana z mastyksu i suszonych owoców), skrobii pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz miodu (obecnie zastąpiony cukrem). Często dodaje się do niego orzeszki: laskowe, pistacje, migdały; całość obsypuje się nierzadko cukrem-pudrem bądź wiórkami kokosa. Rachatłukum jest popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Półwyspu Bałkańskiego, szczególnie w Turcji.

 

tRADYCJA

Turecka legenda głosi, że lokum jest pomysłem czternastowiecznego cukiernia, który wziął udział w konkursie na przysmak dla żon wezyra. Ale my o legendach tu pisać nie będziemy, a o faktach. Pierwsze wzmianki o lokum pochodzą z XV wiecznej Anatolii, a do Europy dotarło dopiero w wieku XVII, za sprawą Tureckiej firmy Haci Bekir (jest to tak właściwie jedna z najstarszych firm w Turcji).  Pierwszy sklep został otwarty w roku 1777 w Istambule. To za sprawą tych cukierników rachatłukum dotarło nawet do Stanów Zjednoczonych! Pewnie dlatego w krajach anglojęzycznych mówimy na nie „turkish delight” (pl. „turecki łakoć”).

 

jAKIE LOKUM MOŻEMY SOBIE ZJEŚĆ?

Jeśli zdarzyłoby się nam wyruszyć na bazar w Turcji albo w Grecji (bo tam również cieszy się popularnością), moglibyśmy spróbować lokum neutralnego (zwykły „żelek” bez dodatków), cytrynowego (głównie Grecja), pomarańczowego (również Grecja), miętowego, czekoladowego, truskawkowego, jabłkowego… brakuje tylko lokum o smaku dziecięcych marzeń. Chociaż w sumie istnieje już lokum o smaku różanym… osobiście polecam!

 

CZy lokum można spożyć bezpiecznie?

Owszem, można. Jednakże jako jest niezwykle bogatą w cukier przekąską, polecam umiar i mycie zębów zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.